Оксана Забужко назвала Топ-10 українських романів

Українська письменниця Оксана Забужко склала свій список улюблених українських романів ХІХ-ХХ століть. Вона іронічно зазначила, що створювала цей Топ-10 книжок «за логікою вигаданого «ідеального світу», в якому всі українці освічені, всі тексти доступні, і всі мовчки погоджуються на тому, якою має бути література «за гамбурзьким рахунком».

У коментарі «Шаленим авторкам» Оксана Забужко зазначила:

«...ну, я ж не філолог - у мене все винятково суб'єктивне і смакове, те, що НА МЕНЕ зробило вплив (а не на літературний процес і/або читацькі маси, як має бути за Гарольдом Блумом!). Я, наприклад, розумію, що в такому списку обов'язково має бути «перший роман національної літератури», таке культурні народи навіть часом відзначають у себе окремою датою, - але «Чорну раду» я свого часу так і не дочитала, бо *пошепки* мені було нудно (!!!), - зате наполягаю на тому, що «Старе гніздо і молоді птахи» Василя Мови (перероблені для сцени Г. Хоткевичем і друковані в «Літ.-Наук. Віснику» як драма) - це «роман в діалогах», і от він у мене 100%ково в списку «топів», а Василь Мова, по-моєму, наш найбільший «загублений геній» 19-го ст., - ну і так далі, і кому воно що поможе, як я такою «приватною десяткою» поділюся?..»

Оксана Забужко
Оксана Забужко

У Фейсбук Оксана Забужко написала:

«Простіше кажучи – «мій список» ні на що не претендує, складений був суто «для себе» з романів, які я люблю і перечитувала («перечитуваність» - це мій головний обов'язковий критерій!), і я сама була приємно заскочена тим, скільки позицій у мене (виявляється!) співпало з фаховими філологами. Якщо мій список когось змусить сходити в бібліотеку або й відкрити нового для себе класика, - значить, таки варто було його оприлюднити!

Отже, мої ТОП-10 УКРАЇНСЬКИХ РОМАНІВ:

1. Василь МОВА (ЛИМАНСЬКИЙ). Старе гніздо й молоді птахи.
2. Панас МИРНИЙ. Повія.
3. Іван ФРАНКО. Перехресні стежки.
4. Валер'ян ПІДМОГИЛЬНИЙ. Місто. 
5. Майк ЙОГАНСЕН. Подорож ученого доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести у Слобожанську Швейцарію. 
6. Юрій ЯНОВСЬКИЙ. Майстер корабля.
7. Зінаїда ТУЛУБ. Людолови.
8. В. ДОМОНТОВИЧ. Без ґрунту.
9. Ірина ВІЛЬДЕ. Сестри Річинські.
10. Емма АНДІЄВСЬКА. Роман про добру людину.

Оксана Забужко
Оксана Забужко

Також читайте Топ-10 книжок видавництва Vivat.

А також Стівен Кінг розповів про свій Топ-5 книжок

Фото: Фейсбук