10 книг видавництва Vivat, які варто почитати

23 травня Росія завдала одного з наймасштабніших ракетних ударів по Харкову. Під обстріл потрапила і одна з найбільших друкарень не тільки в Україні, а й у Європі – «Фактор-друк», що входить до групи компаній «Фактор» разом із видавництвом і книгарнями Vivat. Українці на підтримку друкарні почали масово викладати в соцмережі книжки з власної полички, що вийшли у Vivat з хештегом #фактордук. Пропонуємо добірку з 10 книг цього видавництва, які варто придбати і прочитати.

«Те, що видно звідси», Маріана Лекі
«Те, що видно звідси», Маріана Лекі

«Те, що видно звідси», Маріана Лекі

«Те, що видно звідси» — філософський роман-роздум про абсурдність життя і смерті, безсмертя, таке різне й подеколи недоречне кохання. Про горе, яке змінює одну дівчинку й цілу громаду. І про пошук себе в цьому великому, дивному світі.

«Чудова, розумна, весела, глибока книжка» — радіостанція Deutschlandfunk Kultur.

«Літературний шедевр, надзвичайна книжка, що наповнює щастям», — газета Münchner Merkur.

Німкеня Маріана Лекі зростала у родині психологів, однак фах обрала інший — в університеті вона вивчала культурну журналістику. І якщо взяти такий бекграунд до уваги, то зовсім не дивно, що її концептуальні романи торкаються найглибших струн людської душі, викриваючи потаємні страхи і бажання, притаманні кожному.

Сельмі втретє наснився окапі. Мешканці Вестервальду вже знають, що цей сон віщує смерть. Тому вони відчайдушно уникають людей, тварин, руху. Пишуть розлогі листи про «завжди» й «ніколи». Наповнюють свої життя правдивістю, бо помирати з прихованою правдою в тілі надзвичайно боляче. Відтак оптик, який десятки років тримав своє кохання до Сельми у таємниці, вирішує дати волю почуттям. Мати Луїзи, Астрід, шукає спосіб розлучитися з її батьком. Вона не кохає власника кафе-морозива, з яким закрутила роман, але й Петера теж більше не кохає. Та ніхто з них не помре цього разу. І смерть, що станеться, не розб’є їхні серця так сильно, як серце Луїзи, онуки Сельми...

«Секрет служниці (Служниця #2)», Фріда Мак-Фадден
«Секрет служниці (Служниця #2)», Фріда Мак-Фадден

«Секрет служниці (Служниця #2)», Фріда Мак-Фадден

Книга «Секрет служниці» Фріди Мак-Фадден — це продовження відомого психологічного трилера «Служниця». У другій частині американська письменниця повертається до вже знайомої читачеві сміливиці Міллі Келловей, яка знову жертвує шансом на нове життя заради відновлення справедливості.

Книга стала переможницею премії Goodreads Choice Award 2023 у номінації «Найкращий трилер або детектив».

Рейтинг «The Housemaid’s Secret» на Goodreads складає 4,36 із понад 500 тисячами оцінок.

Загальний світовий наклад серії «The Housemaid» складає вже майже 2 млн примірників.

Фріда Мак-Фадден вже написала третю частину «Служниці»! Психологічний трилер «The Housemaid is Watching» вийде англійською влітку 2024 року.

«Моя темна Ванесса», Кейт Елізабет Расселл
«Моя темна Ванесса», Кейт Елізабет Расселл

«Моя темна Ванесса», Кейт Елізабет Расселл

Це перевидання шокуючої історії зв’язку між підліткою та набагато старшим чоловіком, яке вважають мало не сучасною версією знаменитої «Лоліти». Прихильники та противники роману досі не перестають вести запеклі баталії онлайн та офлайн (у читацьких клубах), підігріваючи інтерес решти людей — купити примірник та скласти власну думку про головний бестселер часів пандемії.

Просякнута вишуканим еротизмом, книжка збурила світ в епоху #MeToo, але виявилася «на голову» краща своєї тематичної «родички» — «50 відтінків сірого». Її рекорди на Goodreads (майже 300 000 оцінок та понад 40 000 відгуків) та Amazon (понад 30 000 оцінок) вражають, але видаються закономірними. Роман також входив у списки найкращих книжок року за версіями провідних світових видань: The New York Times, USA Today, Entertainment Weekly, Marie Claire, Elle, Harper's Bazaar, New York Post, Esquire, The Sunday Times, The Guardian та інших.

«Дикий Захід Східної Європи», Павло Казарін
«Дикий Захід Східної Європи», Павло Казарін

«Дикий Захід Східної Європи», Павло Казарін

Ця книга від відомого журналіста та блогера, який зараз воює на фронті, тримала відзнаку «Книга року ВВС-2022», Спеціальну відзнаку Капітули Премії імені Юрія Шевельова, а також увійшла до короткого списку Шевченківської премії 2023 року в номінації «Публіцистика, журналістика».

«Дикий Захід Східної Європи» — це подорожні записки людини, яка залишила свій дім, аби залишитися вдома. Авторська хронологія новітньої української історії. Це спроба підсумувати все, що нас змінило, і все, що лишилося незмінним. Війна занурила Україну в дискусії про саму себе. Ми намагаємося розібратися, де закінчуються «вони» і де починаємося «ми». З’ясовуємо, чи можна надурити історичну логіку і кого підносити на п’єдестали. «Дикий Захід Східної Європи» — це спроба систематизувати все, про що ми сперечаємося, і все, про що встигли домовитися.

Ця книжка народжена окупацією та війною. А тому продовження в неї не буде. Принаймні саме на це сподівається автор.

«Конотопська відьма», Григорій Квітка-Основ'яненко
«Конотопська відьма», Григорій Квітка-Основ'яненко

«Конотопська відьма», Григорій Квітка-Основ'яненко

Вперше за останні сто років проза Григорія Квітки-Основ’яненка повертається до читачів такою, як вона була насправді. Зі своїм ритмом та особливою слобожанською говіркою. Мстиві відьми, мерці, які справляють Великдень, зачаровані скарби, перекотиполе — свідок проти вбивці… Перед нами постає яскрава й містична картина життя на українських землях від Конотопа до Харкова. Повісті Квітки-Основ’яненка — це ще і європейські сюжети, перенесені на вітчизняний ґрунт, проповіді, літературна полеміка, мовна гра. І про це ніколи не пишуть у підручниках.

Чому варто прочитати?

Сатирично-фантастична повість «Конотопська відьма» є яскравим зліпком переживань, думок та способу життя людей на початку ХІХ століття. Майстерно і точно передає письменник характери своїх колоритних персонажів — настільки, що вони не лише оживають в уяві, але й стали архетипами для укрліту.

Візьміть до рук саме цю книжку, якщо лише починаєте відкривати для себе прозу Квітки-Основ’яненка. А також, коли плануєте більше заглибитися в особливості розвитку українського слова в його колисці й осередку становлення — на Слобожанщині у перші десятиліття позаминулого століття. Гарантуємо, подорож на такій «машині часу» не лише пізнавальна, але й неабияк дотепна!

«Доктор Серафікус», Віктор Домонтович
«Доктор Серафікус», Віктор Домонтович

«Доктор Серафікус», Віктор Домонтович

Серце професора — це енциклопедія пристрастей, прихованих за списками літератури й примітками. У «Докторі Серафікусі» воно пульсує в унісон із вибуховими хвилями історії. Воно поривається до аудиторій і бібліотек, але не може уникнути парків і модних кав’ярень, затишних ярів і диких завулків. Чи важко натрапити на хіпстерку у 1920-х роках? Що простіше — закохатися в таку дівчину чи в місто? Як залишатися українськими інтелектуалами після навали «хороших росіян»?.. Відповіді знають В. Домонтович і його химерні, зате переконливі персонажі. Один із найзагадковіших українських романів уперше друкується з розділами й фрагментами, які дивом уціліли в архіві.

«Невеличка драма», Валер’ян Підмогильний
«Невеличка драма», Валер’ян Підмогильний

«Невеличка драма», Валер’ян Підмогильний 

Валер’ян Підмогильний хотів написати роман, у якому майстром корабля буде жінка. І написав «Невеличку драму» — роман про нові взаємини, новий побут, нову мораль і вічні питання, які постають у несподіваних учудненнях доби технічного прогресу. Шалена ірраціональна пристрасть чи холодний раціональний розрахунок — хто вийде переможцем із двобою? Чи перемога взагалі можлива, якщо і кохання, і страждання — лише стандартні реакції білка? Підмогильний майстерно розігрує на камерній сцені невеличку драму, назва якій — життя. Це один з найкращих філософських романів в українській літературі ХХ сторіччя.

«Завтра, завтра, завтра», Ґабріель Зевін
«Завтра, завтра, завтра», Ґабріель Зевін

«Завтра, завтра, завтра», Ґабріель Зевін

Книга «Завтра, завтра, завтра» — це карколомна історія американської письменниці Ґабріель Зевін про пошуки себе, стосунки, дорослішання й безліч речей, що зустрічаються нам на цьому непростому шляху.

Роман «Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow» отримав Goodreads Choice Award 2022 як найкраща художня книга року!
У світі продано понад 5 мільйонів примірників!

Рейтинг 4,18 на Goodreads із 800 тисячами оцінок та понад 100 тисяч відгуків.

Права на екранізацію книги придбала студія Paramaunt.

«Архіви КГБ. Невигадані історії», Едуард Андрющенко
«Архіви КГБ. Невигадані історії», Едуард Андрющенко

«Архіви КГБ. Невигадані історії», Едуард Андрющенко

Документи радянських органів держбезпеки, розсекречені в Україні, стали справжнім клондайком для дослідників і журналістів. Місяць за місяцем, рік за роком історії, знайдені Едуардом Андрющенком в архівних справах, перетворювалися на статті для українських та закордонних видань. А тепер вони видані під однією обкладинкою. Героями цих історій стали видатні митці та цинічні вбивці, агенти та чекісти, втікачі та шпигуни. Хтось підписує абсурдні зізнання, а хтось дивом рятується від смерті. Хтось планує замах на рідних, а хтось відправляється в табори через власну балакучість. Хтось лишає зухвалі послання для КГБ, а хтось бачить, як знищують результат його багаторічної праці. Всі ці епізоди дозволяють краще зрозуміти складне й повне протиріч життя українців в умовах радянського тоталітаризму.

«Я перетворююсь... Щоденник окупації. Вибрані вірші», Володимир Вакуленко
«Я перетворююсь... Щоденник окупації. Вибрані вірші», Володимир Вакуленко

«Я перетворююсь... Щоденник окупації. Вибрані вірші», Володимир Вакуленко

Щоденник Володимира Вакуленка-К. — болючі й правдиві записи, які вів письменник від початку повномасштабного вторгнення і під час окупації Ізюма та його рідного села Капитолівки на Харківщині. Аж до викрадення рашистами, неминучість якого усвідомлював, як і те, що в нього мало шансів вижити — бо українець, бо волонтер і активіст, бо має гідність. За день до викрадення Володимир приховав щоденник під вишнею на своєму подвір’ї, заповівши батькові: «Коли наші прийдуть — віддаси». Як воно – жити в окупації? Якими стають люди? Що відкривається перед очима та в серці? А сьогодні, у День поезії, в небі привітав мене невеликий журавлиний ключ, і крізь їхнє «курли» ніби чулося: «Усе буде Україна! Я вірю в перемогу!» Володимир Вакуленко-К.

До книжки увійшли тексти щоденника окупації, вибрана поезія Володимира Вакуленка-К. для дітей і дорослих, а також історії від друзів, колег та очевидців, що занурять у хроніку перших місяців повномасштабної війни Росії проти України.

Книги видавництва Vivat
Книги видавництва Vivat