Зруйновані корпуси та загиблі студенти: Олександр Педан показав понівечений університет у Харкові

Зруйновані корпуси та загиблі викладачі та студенти: Олександр Педан побував в університеті Каразіна у Харкові

Під час зйомок освітнього тревел-проекту «УніверCheck» Олександр Педан дізнався, чи планує виш цьогоріч приймати абітурієнтів

Зруйновані спорткомплекс, корпуси економічного факультету та Каразінської бізнес-школи, пошкоджені університетська клініка, корпус Центральної наукової бібліотеки та музею природи, виведені з експлуатації студентські гуртожитки – це далеко не весь перелік шкоди, яку Росія завдала під час війни з Україною. Та найбільшою втратою в університеті Каразіна вважають загибель їхніх викладачів, студентів і випускників. Загалом було вбито більше двадцяти осіб як серед мирного населення, так і військовослужбовців.

університет у Харкові
Корпус університету Каразіна у Харкові

«Мені боляче бачити масштаби руйнувань університету Каразіна, бо я запам’ятав його зовсім іншим, – розповідає ведучий Нового каналу Олександр Педан. – Ми побували у Харкові за кілька місяців до війни – знімали освітній тревел-проект «УніверCheck». Виш здивував нас своїми масштабами – величезний головний корпус у самому центрі міста, ще кілька корпусів в інших районах. Багато спеціальностей – від поширених до рідкісних, як, наприклад, астрономія. Я б дуже хотів, аби українські абітурієнти підтримали цей університет своїми заявками».

Розбомблений корпус університету Каразіна у Харкові
Розбомблений корпус університету Каразіна у Харкові

Попри напружену та небезпечну ситуацію в Харкові, зупиняти роботу виш не планує і готується до цьогорічної вступної кампанії. Кажуть, наражати на небезпеку ані студентів, ані викладачів з адміністрацією не будуть. Тож прийматимуть рішення про очне навчання відповідно до ситуації.

 «Освіта попри війну» – такий девіз університету в нинішніх умовах. Якщо брати в абсолютному еквіваленті, то Каразінський університет постраждав найбільше серед інших. Але ми тримаємося, не припинили своєї діяльності та не евакуювалися, а університетська спільнота налаштована на перемогу й докладає усіх можливих зусиль, аби виш працював, навчав, проводив наукові дослідження й відновлювався, – кажуть в адміністрації університету.

корпус університету Каразіна у Харкові
Розбомблений корпус університету Каразіна у Харкові

Загалом, за попередніми підрахунками, університету Каразіна нанесено збитків на суму 100 млн євро.

Виш навіть запустив кампанію Help Karazin University зі збором пожертвувань для допомоги постраждалим студентам, викладачам і працівникам, а також для відновлення пошкодженої інфраструктури університету.

аудиторія університету Каразіна у Харкові
Понівечина аудиторія університету Каразіна у Харкові

«На початку війни ми з командою сумнівалися, чи видавати проект «УніверCheck». Запитували себе, чи захоче молодь вступати в Україні, чи взагалі існуватиме така змога, наскільки актуальним буде контент, який відзняли ще до війни? Зараз я переконуюся, що правильно видавати «УніверCheck» – ділиться Олександр Педан. –

Молодь має право на освіту, і попри війну не повинна відкидати варіанту вступати в Україні. Адже всі виші працюють. А ми з командою чесно показуємо їх сильні та слабкі сторони. Окрім того демонструємо унікальні кадри з харківського екопарку, який на момент нашого приїзду щойно відкрили. Зараз же він перебуває у напівзруйнованому стані через постійні обстріли».

Олександр Педан
Олександр Педан

Читайте, де планує вчитися дочка Олександра Педана.

Фото: пресслужба