Олександр Педан розповів, в якій країні буде навчатися його донька

Телеведучий Олександр Педан зізнався, що як батько абітурієнтки не є прихильником закордонних вишів, і розповів, чому важливо сьогодні підтримати українську освіту

Зробити правильний вибір у 17-ть - непросто, а зробити його в умовах війни - завдання із зірочкою, каже телеведучий Олександр Педан. Але абітурієнти повинні обрати свій шлях самостійно, а батьки поставитися до нього з повагою.

«Мій біль, як батька, у якого донька абітурієнтка, збігається з болем 90 відсотків українців, чиї діти також не знають, куди вступати. Важко поїхати кудись, важко отримати інформацію. А потім молодь вступає туди, де близько до дому, де дешевше, або де престижно, модно, де навчалася вся династія. Це не є правильно. Майбутні студенти мають самостійно обирати свій шлях», - пояснює Педан в інтерв’ю “Суспільному” .

Олександр Педан із донькою на вулиці
Олександр Педан із 17-ти річною донькою Лерою

17-річна донька шоумена Валерія, з вибором університету вагається до сьогодні. Єдине, у чому впевнена дівчина, що навчатися вона хоче в Україні.

«Ми сіли з Лерою і поговорили. Це було її рішення. Я намагався не тиснути. Батьки не повинні тиснути на дітей. Але ми вирішили, що вона буде навчатися в Україні», - розповідає Олександр.

Телеведучий переконаний: сьогодні як ніколи потрібно підтримати українськи виші. Бо працювати продовжують навіть евакуйовані університети з Маріуполя, Херсона, Харкова. Разом із донькою Олександр навіть зняв проект про українські вищі навчальні заклади, який називається “УніверСheck”. Ідея прийшла ще до війни, зйомки також відбулися задовго до повномасштабного вторгнення. Але сьогодні проект набув абсолютно нових сенсів.

Лера Педан
Лера Педан

«Ми вирішили допомогти абітурієнтам зі знайомством із вишами і поїхали з Лерою в подорож університетами України. Ми відкриваємо повністю “кухню” навчання - Лера зі свого боку як абітурієнтка, я з боку батьків. На виході маємо дві точки зору», - каже телеведучий.

Завдяки освітньому тревел-проекту “УніверСheck” Олександр Педан переконався, що українські виші гідні поборотися із закордонними, а в деяких випадках перевершують їх. Тож сьогодні важливо, аби і молодь це усвідомлювала і робила свій вибір на користь вітчизняних вишів.

Олександр Педан з донькою
Олександр Педан з донькою Лерою

«Невеликий відсоток молодих людей повернеться після того, як здобуде освіту за кордоном. А нам потрібна майбутня інтелектуальна еліта. Нам потрібні діти, які виросли під час війни, які знають всі болі, які є патріотами, і які будуть відбудовувати країну. Навіть не так, відбудовувати будемо ми. А вони будуть її зрощувати. Тому треба боротися за кожного учня», - переконаний Педан.

Переглянути проект “УніверСheck” можна на YouTube-каналі Олександра Педана. Там уже є випуски про університети Львова, Полтави, Дніпра, Ужгорода, Вінниці, Сум, Одеси та Харкова.