sitlikeagirl: зірки повторили позу Олени Зеленської для Vogue та доєдналися до флешмобу проти стереотипів щодо жінок

Джамала, Оля Горбачова, Марічка Падалко, Лілія Ребрик, Даша Петрожицька, Ліда Лі, Даша Малахова, Василіса Фролова, Олена Мозгова, Ніно Басілая, Іванна Онуфрійчук та ще сотні українських жінок доєдналися до флешмобу #sitlikeagirl проти стереотипної поведінки щодо жінок та дівчат у суспільстві.

Відомі жінки повторили позу, в якій Перша леді України Олена Зеленська з’явилася на обкладинці американського журналу Vogue. Фото було зроблено відомою фотографинею Енні Лейбовіц. Ця світлина спричинила багато дискусій в українському публічному просторі: одні побачили образ мужньої і рішучої жінки під час війни, а інші його не сприйняли – мовляв, так не годиться сидіти жінкам, а тим паче першим леді.

Зоя Звіняцківська
Зоя Звіняцківська

Відома журналістка та мистецтвознавиця Зоя Звіняцківська написала з цього приводу текст та запустила флешмоб у соцмережах – не на підтримку Олени Зеленської, а на право кожної жінки сидіти так, як їй хочеться.

«Я зовсім не фанатка Олени Зеленської, якщо що, але мене дуже вкурвило оце «як вона сидить?!» тому пропоную флешмоб #sitlikeagirl – давайте покажемо, врешті решт, як треба ото порядній жінці сидіти на сходах“, – написала Зоя.

Джамала
Джамала у флешмобі #sitlikeagirl
Марічка Падалко
Марічка Падалко у флешмобі #sitlikeagirl

Марічка Падалко:

«Хейт в українських соцмережах навколо фото Олени Зеленської на обкладинці Vogue закінчився флешмобом у Facebook. Багатьох жінок обурила претензія з боку «традиціоналістів» до тієї пози, в якій сидить Перша леді. Флешмоб покликаний висміяти нав'язування дівчатам з дитинства стереотипної поведінки в суспільстві»

Ліда Лі
Ліда Лі у флешмобі #sitlikeagirl
Оля Горбачова
Оля Горбачова у флешмобі #sitlikeagirl

Оля Горбачова:

"Флешмоб, який візуально нагадав, де у української жінки знаходиться сховище багатств.

У тих, кого це обурило, схованки давно порожні, сосуд не функціонує, а здатність зберігати та примножувати скарби забута".

Даша Малахова
Даша Малахова у флешмобі #sitlikeagirl

Даша Малахова:

"Сьогодні я не хочу посміхатися, подобатися на фото, я не хочу ліпити вареники, не хочу бути лагідною, не хочу, щоб мені виділяли місце щось шити, готувати, не хочу бути ніжною, розуміючею всіх і все, я не хочу бути в компанії дітей, тому що так собі мене хтось уявляє, і я маю підіграти його скудній уяві.

Я буду такою, якою я є. Не обслуговуючою радянські забобони, як я маю сидіти. Я буду говорити те що я думаю і робити те, що вважаю за потрібним, не тому що це тренд, а тому що я так вирішила. Якщо я так вирішила, я буду нести за це відповідальність. Мені не потрібні поради інших, якщо мені знадобиться ваша точка зору - я вас знайду і запитаю.

Я продовжуватиму говорити, що не треба тягнути пальчики, щоб ноги здавалися довшими, а губки пухкішими. Мої зморшки говорять про біль, досвід, посмішки і трагедії я пережила і всі вони мої. Я хочу, щоб українська жінка була справжня, змістовна, цільна та впевнена, в собі.

Ми не зобов’язані бути тими, ким нас уявляють собі інші. Ми не зможемо подобатися всім. Не на всі обкладинки варто потрапляти, але є ті, куди потрапити можна тільки залишаючись собою".

Василіса Фролова
Василіса Фролова у флешмобі #sitlikeagirl
Даша Петрожицька
Даша Петрожицька: «Сиджу як хочу»
Олена Мозгова
Олена Мозгова у флешмобі #sitlikeagirl
Оля Шурова
Оля Шурова, дружина музиканта Дмитра Шурова: "Срач навколо обкладинки з Першою Леді - голосний дзвіночок того, що суспільство наше не готове дорослішати та ми маємо великий шанс піти зараз на чергове коло в нашому національному колесі сансари".
Іванна Онуфрійчук
Іванна Онуфрійчук у флешмобі #sitlikeagirl

Іванна Онуфрійчук:

"З дитинства нам нав‘язували правила про те, якою повинна бути жінка, чим вона має займатися, що одягати та як виглядати.

Але жінки нікому й нічого не повинні. Ми не зобов‘язані увесь час виглядати презентабельно та бути такими, якими нас хоче бачити суспільство.

Ми можемо бути ніжними та тендітними, а можемо й сильними та вольовими.
І як нам сидіти, одягатись, поводитись вирішувати тільки нам.

Час відходити від застарілих стереотипів та рамок, в які нас все життя намагаються загнати".

Ніно Басілая
Ніно Басілая у флешмобі #sitlikeagirl
Юлія Зорій
Юлія Зорій у флешмобі #sitlikeagirl

Юлія Зорій:

«Не так сіла, не так одягалась, не так подивилась…»

Тааак, багатенько нам ще знадобиться часу аби дозволити собі розкіш не оцінювати інших…а це нереальний кайф. Поки що просто повірте на слово.

Можна скільки завгодно сперечатися і оцінювати смак і стиль, колір і бренд, але точно не посперечаєшся про силу і глибину фото, яке розповідає більше, ніж ви НЕ хочете побачити".

Фото: соцмережі