Ель Макферсон розповіла про боротьбу з раком грудей без хіміотерапії

60-річна Ель Макферсон вперше розповіла про боротьбу з раком грудей та пояснила, чому відмовилася від хіміотерапії, незважаючи на поради 32 лікарів.

Виявляється, сім років тому австралійська супермодель Ель Макферсон пережила рак грудей. Зараз вона в ремісії, яку вважає за краще називати «повним одужанням». Всупереч думці 32 лікарів (!), які наполягали на хіміотерапії та мастектомії, Ель вирішила «залишатися вірною собі» і обрала «інтуїтивний, холістичний підхід, дотримання веління серця». Під «велінням серцю» вона має на увазі йогу, медитації, енергії космосу та океану.

Ель Макферсон
Ель Макферсон

60-річна австралійська супермодель Ель Макферсон розповіла у своїх мемуарах «Життя, уроки та як навчитися довіряти собі», що вона дотримувалася цілісного підходу до своєї хвороби, всупереч порадам 32 лікарів і бажанням своєї родини. 

Розмовляючи з Women's Weekly про свій діагноз, Ель Макферсон зізналася: «Це був шок, це було несподівано, це збентежило, це лякало в багатьох відношеннях, і це справді дало мені можливість глибоко копнути в своєму внутрішньому світі, щоб знайти рішення. Це спрацювало для мене». 

Після лампектомії сім років тому у Макферсон діагностували HER2-позитивну естроген-сприйнятливу внутрішньопротокову карциному – тип раку молочної залози.

Лікарі порадили Ель пройти мастектомію з променевою, хіміотерапією, гормональною терапією та реконструкцією грудей.

Ель Макферсон сидить на стільці
Ель Макферсон

Однак Ель, яка на той час була одружена з Джеффрі Соффером, але розлучилася через чотири місяці після чотирьох років шлюбу, відмовилася від традиційної медицини, сказавши, що це «прекрасна вправа бути вірною собі, довіряти собі та довіряти природі свого тіла». 

Ель сказала, що молилася і медитувала на пляжі в Маямі, і дійшла висновку, що не хоче лікувати рак за допомогою фармацевтичних препаратів, а скоріше «інтуїтивно зрозумілим, керованим серцем, цілісним підходом».

«Сказати «ні» стандартним медичним рішенням було найважчим, що я робила у своєму житті. Але сказати «ні» своєму внутрішньому чуттю було б ще важче», — пояснила супермодель, пізніше додавши, що вважала хіміотерапію та хірургію надто «екстремальними».

Ель Макферсон
Ель Макферсон

Ель Макферсон розповіла, що люди вважали її божевільною, але вона все одно просунулася вперед із планом лікування, який «резонував» з нею, «звертаючись до емоційних і фізичних факторів, пов’язаних з раком молочної залози».

Ель розповіла, що орендувала будинок у Феніксі, штат Арізона, на вісім місяців, де вона «цілісно лікувала» рак під керівництвом свого основного лікаря, доктора натуропатії, стоматолога-холіста, остеопата, мануального терапевта та двох терапевтів.

Залишаючись вдома одна, Ель сказала, що проводила дні, «зосереджуючись і присвячуючи кожну хвилину самому зціленню».

Ель Макферсон
Ель Макферсон

У той час як Ель зараз у «клінічній ремісії», яку вона натомість називає «повним здоров’ям», вона сказала, що її сини 26 рокічний Флінн і 21 річний Сай і колишній партнер Арпад «Аркі» Бассон неоднозначно реагували на її незвичний підхід до лікування раку.

Її молодший син повністю підтримував свою знамениту матір, оскільки вважав хіміотерапію «поцілунком смерті», але її старший син мав свої застереження.

«Флінн був не згодний з моїм вибором. Але він мій син, і він підтримав би мене в будь-якому випадку і любив би мене за мій вибір, навіть якщо він з ним і не погоджувався», – сказала Ель.

Що стосується колишнього чоловіка, з яким Ель розлучилася в 2005 році після майже десяти років спільного життя, батька Флінна і Сая, також «не погодився» з методами Ель, але написав їй листа, в якому розповів, як він пишається її мужністю.

Ель Макферсон із синами
Ель Макферсон із синами
Ель Макферсон
Ель Макферсон

Акторка Шеннен Догерті багато років боролася з раком грудей, але після тривалого лікування померла.