«20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова здобув перший “Оскар” в історії України

Історичний момент для українського кінематографічного мистецтва — «20 днів у Маріуполі» став першим українським фільмом, який отримав кінопремію «Оскар». На сцену разом із режисером Мстиславом Черновим вийшли фотокореспондент Євген Малолєтка і продюсерка Василіса Степаненко, які працювали в оточеному росіянами Маріуполі у 2022 році. Стрічка документує перші тижні облоги південного українського міста російськими військами.

Мстислав Чернов на сцені
Мстислав Чернов на сцені з "Оскаром" разом з Євгеном Малолєткою, Василісою Степаненко

Отримуючи нагороду Мстислав Чернов оголосив потужну промову:

«Напевно я буду перший режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм. — сказав Чернов у промові на церемонії «Оскар-2024». — Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян України. Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проти ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу. Ми можемо зробити так, щоб історію виправили, щоби правда перемогла. І щоби загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, щоб їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію».
 

Перший "Оскар" в України! ТСН - на церемонії! Подробиці вручення премії та залаштунки

Читайте також, який фільм обрали для шот-листа від України на Оскар в 2023 році. Раніше художній фільм "Клондайк" намагався потрапити до номінантів Оскару.