Як пройшло Євробачення-2023 та чому знов багато незадоволених

Після минулорічного тріумфу України на Євробаченні, коли Kalush Orchestra встановили рекорд - їм поставили 631 бали, цього року з переможцем «не все так однозначно». Цього разу тріумфатором конкурсу Євробачення-2023 стала Швеція та її представниця Loreen з піснею Tattoo. Її загальний бал – 583. Для співачки це вже друга перемога — раніше вона перемогла у 2012 році з піснею Euphoria. Загалом для Швеції це вже сьома перемога на Євробаченні.

Таблиця з результатами голосування Євробачення
Таблиця з результатами голосування Євробачення-2023

Однак після фіналу Євробачення-2023 залишилось багато незадоволених. Адже Фінляндія, яка посіла другу сходинку, від глядачів отримала найвищий бал – 376, але в підсумку із балами журі трохи поступилася Швеції. А от Лорін глядачі віддали 243 бали, проте журі її виступ високо оцінило – 340 балів, що в підсумку дозволило Швеції вийти в лідери. 

Україну, яку представляв гурт TVORCHI з піснею Heart of Steel, глядачі своїм голосуванням поставили на 4-ме місце, але у підсумку з балами журі наша країна посіла 6-те місце. Музиканти висловили свою підтримку рідному місту Тернопіль, яке зазнало ракетної атаки з боку російської федерації саме під час конкурсу.

TVORCHI
TVORCHI підтримали свій рідний Тернопіль, який бомбили росіяни
Loreen
Loreen зі Швеції - переможниця Євробачення-2023

Ще одне незадоволення серед українських глядачів – пісня Loreen Tattoo дещо схожа на композицію української співачки Міки Ньютон «В полоні». Тож багато хто з наших співвітчизників був обурений, що на міжнародному рівні не помітили факт плагіату.

А по-третє, склад українського професійного журі на Євробаченні традиційно викликав хвилю критики як і їхній розподіл балів. Вони віддали 12 балів саме представниці від Швеції. 

Журі на Євробаченні-2023
Професійне журі від України на Євробаченні-2023

Нагадаємо, що цього року вперше в історії проведення Пісенного конкурсу Євробачення Суспільне Мовлення надало можливість українцям обрати склад національного журі через голосування у мобільному застосунку Дія. Українці обрали п’ятірку журі з десяти кандидатів, яка і обирає найкращих виконавців у фіналі Євробачення-2023.

За підсумками голосування до складу національного журі увійшли: 

Олександр Фоззі Сидоренко — 21%, Світлана Тарабарова — 17%, Тоня Матвієнко — 13%, Олег Собчук «СКАЙ» — 11%, Євген Хмара  — 10%. Головою національного журі став Фоззі, оскільки отримав найбільшу підтримку під час опитування. 

«Це був новий досвід для мене. Висока честь, велика відповідальність. Намагалися бути чесними», - прокоментував Фоззі роботу журі. 

Олександр Фоззі Сидоренко
Олександр Фоззі Сидоренко

Фото: Суспільне, соцмережі Євробачення