Український фестивальний кінохіт «Я працюю на цвинтарі» скоро побачать і в Україні

Життєве драмеді з елементами чорного гумору за однойменною збіркою Павла “Паштета” Белянського виходить в національний прокат. Про історію київського архітектора Сашка відтепер дізнається не лише аудиторія європейських кінофестивалів, а й українці.

«Я працюю на цвинтарі» — дебютний повний метр від режисера Олексія Тараненка. Фільм, який з 2021-го року бере участь у конкурсних програмах визнаних міжнародних кінофестивалів й збирає нагороди, виходить в національний прокат з 15 вересня.

«Я працюю на цвинтарі»
Кадр з фільму «Я працюю на цвинтарі»

«Я працюю на цвинтарі» — кіно про життя як воно є: яскраве, яке має свій початок і свій фінал, але таке цікаве й дивовижне. За своїми жанровими особливостями фільм є новим явищем для нашого кінематографу, яскравим представником так званої “нової хвилі”, який об’єднав цікаву, незвичну історію, прекрасний акторський каст та сильне бажання творців відкрити українцям нову віху вітчизняного кінематографу.

«Я працюю на цвинтарі»
Кадр з фільму «Я працюю на цвинтарі»

Продюсер фільму Артем Колюбаєв:

«Попри важку ситуацію в країні, українське кіно живе! Авжеж я інакше уявляв собі прем’єру нашого довгоочікуваного фільму “Я працюю на цвинтарі”! Але таке наразі життя, шо планувати далеко наперед вкрай важко.

Більше року фільм подорожував фестивалями по всьому світу і тепер демонструватиметься на широких екранах в Україні - з 15 вересня. Так, під час війни, так, під обстрілами! Але кіно про життя має бути показане українському глядачу, дякуючи тим, хто нас захищає на цій війні. Ми обов’язково переможемо. І після перемоги дружньо ще раз переглянемо його всією країною під мирним небом!»

«Я працюю на цвинтарі»
Кадр з фільму «Я працюю на цвинтарі»

В основі фільму — однойменна збірка українського письменника Павла “Паштета” Белянського.

Проте, творці зауважують, що сценарій фільму радше «заснований на мотивах» або «натхненний збіркою», але не є прямою адаптацією. На відміну від книги, у фільмі є головний герой, Саша — навколо розповіді про життя якого у фільмі органічно об’єднали кілька історій в одну. Кожен клієнт Саші — носій певних цінностей та переживань, їхні долі є віддзеркаленням надважливих цінностей: стосунків батьків та дітей, роздумів про сенс та недовговічність людського життя, вміння відпускати минуле та продовжувати жити.

«Я працюю на цвинтарі»
Кадр з фільму «Я працюю на цвинтарі»

Фільм здобув перемогу в номінації найкращий повнометражний фільм на Munich Film Award 2021, перемога Віталія Салія, виконавця головної ролі у фільмі, у номінації найкращий актор за версією Національної спілки кінокритиків “Кіноколо” у 2021 році, нагорода в номінації за найкращу операторську роботу на Montelupo Fiorentino International Independent Film Festival 2021, а також перемога в номінації найкращий постер за версією Red Movie Awards у 2021 році.

Зокрема фільм брав участь у конкурсних програмах фестивалів КМКФ “Молодість”, Ferrara International Film Festival, Warsaw International Film Festival, British Independent Film Festival та AFIN International Film Festival у 2021 році, а також фестивалів Stockholm Independent Film Festival та International Film Festival Prague у 2022 році.

«Я працюю на цвинтарі»
Кадр з фільму «Я працюю на цвинтарі»

Стрічка створена Good Morning Films в асоціації з MainStream Pictures та Stewopol за фінансової підтримки Українського Культурного Фонду та інформаційної підтримки Державного агентства України з питань кіно.  Кінотеатральну дистрибуцію фільму проводить FILM.UA Distribution.

Фото: пресслужба FILM.UA