Культурна дипломатія: Олена Шоптенко станцювала на атомній електростанції в Австрії

Український хореограф, чемпіонка світу з бальних танців Олена Шоптенко презентувала соціальний відеопроєкт. Танець у незвичному середовищі посеред атомної електростанції транслює стан багатьох українців під час війни.

Основна ідея проекту – продовжувати рух, незважаючи на будь-які труднощі, та підтримувати ментальне здоров‘я з вірою в краще майбутнє. Він став справжнім маніфестом підтримки всіх жінок, які, як і Олена, вимушені були виїхати з України через велику війну заради безпеки своїх дітей, і намагаються продовжувати активно жити й виховувати нове покоління свідомих українців. 

Олена Шоптенко
Олена Шоптенко

“Минає рік повномасштабного російського вторгнення, коли кожен українець та українка почуваються так, ніби перебувають в атомному реакторі. Страх і небезпеку відчувають усі: громадяни, що перебувають в Україні, мешканці тимчасово окупованих територій, а також ті, хто вимушено виїхав за кордон і хвилюється за своїх близьких, які залишилися вдома під загрозою ракетних атак. Саме тому ми обрали таку символічну локацію”, – коментує Олена. 

АЕС
Олена Шоптенко станцювала на атомній електростанції в Австрії

Зйомки перформансу відбувалися на атомній електростанції Kernkraftwerk Zwentendorf у Нижній Австрії. Цікаво, що в результаті референдуму 1978 року населення Австрії відмовилося від запуску роботи АЕС після завершення будівництва.

Ініціатива танцювального відео – спільний проєкт Олени Шоптенко й австрійської організації «Мрія», створеної громадським активістом та спортсменом Андрієм Каріоті. 

Олена Шоптенко
Олена Шоптенко

“Саме за допомогою танцю я завжди передавала емоції, які часто не можу висловити словами, а зараз це буквально моє спасіння, віддушина і спосіб відновитися і йти далі. В цій відеороботі за допомогою мови танцю я показую власні почуття, що відгукуються в серцях мільйонів українців. Творчий відеопроєкт на атомній електростанції – практичне втілення культурної дипломатії та нагадування світові про рік з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Під час війни дуже важливо піклуватися про себе й інших, допомагати одне одному, виявляти емпатію. Ми єдині, коли попри війну продовжуємо рух і розвиток, переживаючи схожі емоції. Разом з підтримкою об’єднаного європейського суспільства українці витримають усі випробування, переможуть та стануть ще сильнішими”, – коментує відеопроект Олена Шоптенко.

Олена Шоптенко
Олена Шоптенко

Фото: пресслужба