Чому варто подивитися серіал «Ріплі»: ділиться думками Єгор Гордєєв

На Netflix вийшов міні-серіал «Ріплі» про шахрая 60-х років Тома Ріплі режисера Стівена Зейліана. Це адаптація бестселера Патриції Хайсміт. У головних ролях Ендрю Скотт, Дакота Фаннінг і Джонні Флінн. Ведучий «Сніданок з 1+1» Єгор Гордєєв ділиться своїми думками, чому варто подивиться цей серіал. 

Напевно, зараз здається, що все складне і багатошарове - насправді сигнал нам про сьогодні, яке ще можна врятувати від завтра. Серіал Ripley - туди ж. 

Чорно-біла дольчевіта - абсолютно геніальний хід, якщо уявити, що це фільтр Італії для талановитої і відчуженої людини, яка готова вбивати. До того ж Італія для всіх героїв - не тло, а втеча. Зворотня сторона обкладинки кожного путівника, з облупленими стінами, чорно-білими морем та небом. З кожного кутка виринають очі Ендрю Скота, які не відбивають світло і голос, яким напевно говорив з великого платана Калігула. Хочеться втекти від тривожності, але ж ти вже втік. 

Нереалізованість соціопата через несправедливість світу робить з соціопата вбивцю. Ріплі, герой Ендрю Скота, вбиває недалеких і милих марнотратів, які жонглюють життєвими радостями і роблять вибір у грі, в якій неможливо програти. 

Міні-серіал "Ріплі"
Міні-серіал "Ріплі"

Ми нічого не знаємо про минуле Ріплі, але нереалізованість талановитого і ображеного люмпена дуже чітко зображує його теперішнє і майбутнє. Якщо б Ріплі не був настільки магнетичним або замість Скота його зіграв би Ді Капріо, «Ріплі», напевно, втратив би містичний магнетизм, але був би не менш символічним.

Мільйони ображених усіх мастей і жанрів йдуть за своїм і це чорно-біла боротьба. 

Ласкаво просимо у світ побудови нової несправедливості. 
І ти не втечеш, бо ти вже втік. 

Серіал «Ріплі»
Серіал «Ріплі»

Ріплі знищує «зайвих людей», щоб побудувати свій новий світ і живим розумом і нервом зависає у просторі. Перстень, який вбивця знімає з першої жертви і вдягає на свій палець практично одразу, якийсь і античний, і середньовічний символ влади, у постмодерні видається лише гачком за те, що ніколи не втримаєш. Але драма ще в тому, що Ріплі це усвідомлює. Він з тих, хто опинився на узбіччі не через базову несправедливість, а через зміни часу, які не вхопив. Він талановитий і розумний, і розуміння того, що жодна розкіш і відновлення балансу не заповнить його внутрішню порожнечу, вигризає його зсередини. 

Нереалізований диктатор, революціонер, контрреволюціонер чи кат насправді заздрить і ніяковіє перед волохатим котом, який у підʼїзді з людською цікавістю вахтера просто вдивляється в очі і страхи мешканців римського багатоквартирного будинку. Він би теж так хотів, але час його викинув і він вже так ніколи не зможе. 

Окрема шана операторам, зоопсихологам стрічки і Еліот Самнер - у Стінга неймовірно талановита донька.

Єгор Гордєєв
Єгор Гордєєв

Телеграм-канал Єгора Гордєєва

Також читайте Топ-5 кращих драматичних серіалів для жінок

А також дивіться Топ-100 кращих фільмів 21 століття